Arvostetun Thelonius Monk –kilpailun voittaja esiintyy Monkissa

24.4.2013 Uutiset

Jesse van Ruller (NED) – kitara

Joonatan Rautio – saksofoni

Mikko Helevä – urut

Jussi Lehtonen – rummut

Monkissa perjantaina 26.4 esiintyvä huippuyhtye sai alkusysäyksensä keväällä vuonna 2011, jolloin Thelonius Monk –kilpailusta maailmanmaineeseen noussut hollantilaiskitaristi Jesse van Ruller saapui vierailemaan Sibelius-Akatemialle. Siellä kokoonpano soitti yhdessä ensimmäisen kerran, ja kohtaamisesta inspiroituneena rumpali Jussi Lehtonen kutsui yhtyeen myöhemmin kokoon uudelleen. Kokoonpano meni studioon kesällä 2012 soitettuaan keikat Pori Jazz -festivaaleilla sekä Jazz-Espalla, ja tuloksena syntyi huhtikuussa 2013 julkaistu debyyttilevy This Time. Yhtyeen musiikki on svengaavaa ja virtuoottista tämän päivän jazzmusiikkia. Kappaleet ovat pääosin Lehtosen käsialaa, mutta myös van Rullerin sävellyksiä sekä standardeja on sovitettu ohjelmistoon.

Jesse van Ruller (s. 1972) on hollantilainen huippukitaristi joka nousi jazzmaailman tietoisuuteen vuonna 1995, jolloin hän voitti USA:ssa arvostetun Thelonious Monk -jazzkilpailun. Sen jälkeen hän on tehnyt lukuisia soololevyjä ja esiintynyt mm. George Duken, Pat Methenyn, Peter Erskinen, Toots Thielemansin, Metropole Orchestran ja WDR Big Bandin kanssa. Van Rullerin soitossa yhdistyvät melodiset linjat, loistava rytmiikka, tekninen virtuositeetti sekä perinteisen jazzkitaran lämmin ja puhdas soundi.

Jussi Lehtonen (s. 1977) on Tampereelta lähtöisin oleva jazzalan monilahjakkuus. Lehtonen on 2000-luvulla tehnyt yhteistyötä lukuisten kotimaisten ja kansainvälisesti tunnettujen artistien kanssa sekä johtanut omia yhtyeitään. Lehtonen soittaa tällä hetkellä mm. Jukkis Uotilan ja Severi Pyysalon yhtyeissä sekä Timo Hirvosen ja Jussi Fredrikssonin kanssa perustamassaan Koko Jazz Orchestrassa. Viime vuoden aikana Lehtonen on esiintynyt myös kansainvälisten huippujen kanssa kuten Dave Liebman, Randy Brecker ja Tim Hagans.

Saksofonisti Joonatan Rautio (s. 1973) edustaa oman instrumenttinsa ehdotonta kansainvälistä huippua. Rautio on tunnettu solistisesta elinvoimaisuudestaan ja laaja-alaisuudestaan. Vahvan jazztradition tuntemuksen pohjalta hän venyy moniin musiikillisiin ilmaisumuotoihin. Rautiolle on myönnetty useita tunnustuksia, kuten Pori Jazz Vuoden Taiteilija – titteli (2001) sekä Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto (2010). Tätä nykyä Raution aktiivisia kokoonpanoja ovat mm. Jukkis Uotila Band ja Markus Ketola Rewired, sekä omat yhtyeet Joonatan Rautio Trio ja Nassaun Fasaani.

Taiteellista tohtorintutkintoaan Sibelius-Akatemialla viimeistelevä urkuri Mikko Helevä (s. 1970) on viimeisen 15 vuoden aikana nostanut suomalaisen jazzurkujen soiton huikealle tasolle. Helevä on esiintynyt huippuyhtyeiden riveissä kuten Mikko Helevä Groovin’ Hammond, The Bronson, Tonight At Noon, The Stance Brothers, Philip Catherine Trio sekä Manuel Dunkel Quartet. Hän on esiintynyt jazzfestivaaleilla ja -klubeilla kotimaan lisäksi useissa Euroopan maissa.

Flame Jazz -illassa luvassa energistä jazzia maailman huipulta. Lämpimästi tervetuloa!

Pe 26.4.2013 klo 21 Jussi Lehtonen Quartet feat. Jesse van Ruller (Monk, Humalistonkatu 3)

 

Lisätiedot:

Jussi Fredriksson / Flame Jazz ry

044 041 2026

www.flamejazz.com

http://www.youtube.com/watch?v=dK6bWaFKDf0&feature=player_embedded