Haastattelussa jazzmusiikin professori Jukkis Uotila

22.3.2016 Blogi

Jazzmusiikin professori Jukkis Uotila esiintyy yhtyeineen perjantaina 25.3. Jazzklubi Monkissa. Odotetun vierailun teemana on Herbie Hancockin musiikki, jota saapuu tulkitsemaan kotimaiset huiput. Uotilalla on upea ura takanaan, ja haastattelimme konsertin alla näkemyksellistä muusikkoa.

1. Kumpi soitin vie tällä hetkellä suuremman osan ajastasi, piano vai rummut?

Lainatakseni suurta urheilijafilosofia, tilanne on jokseenkin fifty-sixty.

2. Loit kansainvälistä uraa 1980-luvun New Yorkissa. Mikä on mieleenpainuvin kokemuksesi tältä ajalta?

1970-80 -lukujen New Yorkissa oli vielä mahdollisuus kuulla päivittäin legendaarisia jazzmuusikoita. Sain Nykissä asuessani valtavasti soittokokemuksia, joita opiskelukaan ei valitettavasti korvaa.

3. Rumpali Steve Gadd esiintyi tulevalla Flame Jazz Cruisella. Miten kuvailisit hänen soittoaan?

Steve Gadd jalosti Tony Williamsin viitoittaamaa soittotapaa, ja yhdisti jazzsoittoonsa elementtejä R&B -vaikutteisesta mustasta musiikista sekä afrokuubalaisesta ja brasialialaisesta musiikista. Hän oli 70–80 -lukujen kysytyin studiorumpali ja vaikutti soitollaan myös pop/rock -kollegojen ilmaisuun. Vahvan teknisen osaamisen ja intensiivisen ilmaisun kautta Steve Gaddillä on kyky löytää omintakeinen komppiratkaisu aina eri tilanteisiin. Yksi suosikeistani!

4. Pohjoismaiden ensimmäisenä jazzmusiikin professorina olet nostanut merkittävästi alan asemaa yhteiskunnassa. Mitä suomijazzin eteen pitäisi mielestäsi seuraavaksi tehdä?

Muusikot tekevät arvokasta perustyötä jazzmusiikin eteen ja ovat ymmärtäneet, että itsensä työllistäminen on ajan henki. Timo Hirvonen Koko Jazz Clubilla ja Jussi Fredriksson Flame Jazzissa ovat hyviä esimerkkejä tästä.

On tärkeä saada vahvistettua jazzin taidepoliittista asemaa, ja saada aikaan esiintymistilaisuuksia lisäämällä tukea konserttijärjestäjille. Tarvitaan vielä suomalaisen jazzmuusikon maailmanlaajuinen läpilyönti, jotta arvostus kotimaassakin nousisi nykyisestään.

5. Taiteelliset tohtoritutkinnot yleistyvät Sibelius-Akatemialla. Miksi tutkimus on esittävän taiteen kentällä tärkeää?

Jazzmusiikin tutkimus tuottaa tietoa alasta kiinnostuneille, niin esittäjille, säveltäjille kuin pedagogeillekin. Musiikinlajistamme on toistaiseksi vielä suhteellisen vähän yliopistotasoista tutkimusta, ja siksi on tärkeää keskittyä improvisoinnin sisällön ilmiöiden, yhteissoitannollisten erityispiirteiden tai historiallisten tyylisuuntausten analysointiin.

Yliopistotutkimus vahvistaa alan asemaa sekä mahdollistaa rahoitusta alan vapaille taiteilijoille. Jazzmusiikin arvostetuin tutkimus on toistaiseksi ollut lähes poikkeuksetta esittävien muusikoiden tekemää.

6. Mitä odotat maaliskuiselta jazzklubi Monkin keikalta?

Soitamme musiikkia viimeisimmiltä levyiltäni, ja mukana on rautainen ryhmä läheisiä muusikkoystäviäni. Odotan nuorekasta ja ennakkoluulotonta meininkiä á la Turku!

Jukkis Plays Herbie
Pe 25.3. klo 21
Jazzklubi Monk
Ennakkoliput Tiketistä