Jazzin arki ja arvot

Jussi Fredriksson

30.8.2016 Blogi

 

 

Jazz City Turku tarjoaa myös syyskaudella maailmanluokan jazzia turkulaisten arkipäivään. Säännöllinen konserttitoiminta rakentaa Turkuun kestävää kulttuurista muutosta, joka käynnistettiin jo vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotena. Konserttisarja Flame Jazz ja rakettimaisesti kotimaisten big bandien eturiviin noussut Turku Jazz Orchestra luovat kaupunkiin korkeatasoista jazzkulttuuria ympäri vuotta. Perinteikäs Turku Jazz Festival kerää elokuussa kotimaisen jazzin kärkiartistit viettämään pitkää viikonloppua Turun keskustassa.

Arvot ovat mitä luotettavimpia taustavoimia kaikessa mitä teemme. Arvot antavat suuntaa arkeen ja luovat vakautta myrskyjen varalle. Taiteen tekeminen nojaa omaan vahvaan arvomaailmaansa, jota ei horjuta oikukas politiikka, markkinatalouden voimat tai oikeastaan mikään muukaan. Taiteella on itseisarvo, johon voi vaikuttaa vain itse taide. Taidekentän yhteisöt ovatkin yhteiskunnassa erityisen luotettavia toimijoita, koska heillä on arkisia haasteita suurempi elämäntehtävä.

Jazzmusiikki taiteenlajina ansaitsee vahvan aseman taidepolitiikassa. Konserttitoiminnan tukeminen on Suomessa armotta muuta Eurooppaa jäljessä. Meillä ei esimerkiksi ole yhtäkään vakaan rahoituksen piirissä olevaa jazzklubia, mikä on kansainvälisesti todella poikkeuksellista. Jazz on tulossa ennemmin tai myöhemmin mukaan julkisesti tuettujen kulttuuripalvelujen joukkoon – onkin mielenkiintoista seurata mistä kaupungista löytyy Suomen ensimmäinen taiteellisesti riippumattomaton ja taloudellisesti vakaa jazzklubi.

Jazz City Turku on pohjimmiltaan taiteilijoiden työllistämishanke. Jazzalan ammattilaisten työskentelyolot eivät vastaa sitä korkeaa taiteellista tasoa, joka kotimaisen jazzin saralla on saavutettu. Ammattitaiteilijoiden työllistämisellä on merkittävät vaikutukset yhteiskunnalle – korkeatasoinen ja kiinnostava kulttuurielämä on omiaan nostamaan kaupunkilaisten elämänlaatua sekä alueen houkuttelevuutta ja taloudellista elinvoimaisuutta.

Laadukkaat musiikkielämykset ovat turkulaisten saatavilla nyt myös rytmimusiikin alueella. Säännöllisen konserttitoiminnan järjestäminen on ensimmäistä vuotta käynnissä olevan Jazz City Turku -hankkeen tärkein tehtävä. Tavoitteen saavuttamiseksi me konserttijärjestäjät pyrimme rakentamaan itsellemme vahvaa arkipäivää jazzalan haasteiden parissa. Toisaalta teidän suuntaan, hyvä yleisö, meidän tehtävänä on tarjota mahdollisuus nousta hetkeksi leijumaan arjen yläpuolelle.

Jazz City Turku -toimijat ovat nostaneet riman korkealle ohjelmiston suhteen, ja myös kuulijoilla on lupa vaatia konserteilta paljon. Yleisön luottamusta ohjelmiston laatuun punnitaan toden teolla marraskuussa järjestettävässä salakonsertissa, jonka esiintyjät paljastuvat vasta lavalle noustessaan.

Kotimaisten huippujen lisäksi Turussa konsertoi kansainvälisiä tähtiä, joista kirkkaimpana Aurajoen rannoilla vierailee marraskuussa amerikkalainen jazzlegenda Lee Konitz. Ennen monipuolisen syysohjelman käynnistymistä nautitaan kesäisen Turku Jazz Festivalin huippuartisteista ja lämpimästä tunnelmasta. Tervetuloa mukaan!

Jussi Fredriksson
Jazztyöläinen
Jazz City Turku