Jimi Tenor. Kuva: Sam Angeli

Jazzristeily viihdyttää ja valloittaa jälleen viikonloppuna!

30.1.2024 Uutiset

Suosittu Flame Jazz Cruise tuo Viking Gracelle kihelmöivän festivaalitunnelman helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna!

Jo 23. kertaa Turku–Tukholma-reitillä järjestettävällä jazzristeilyllä kuullaan kuusi liekehtivän upeaa konserttia sekä mestaribasisti Ville Herralan yllätyksellinen minikiertue ympäri laivaa. Risteilyn aluksi kuullaan jazzmuusikoiden tuoreimpia kuulumisia talk show -keskustelussa, ja paluumatkalla tunnelmaa kohottaa uusi jazzbingo isäntänään Taneli Pyysalo. Matkan aikana järjestetään tietysti myös jazzkulttuuriin olennaisesti kuuluvia jameja, joissa mehevimmät soolot kuullaan usein pikkutunneilla. Freezerin keikka peruuntuu loukkaantumisen vuoksi, ja tilalla esiintyy Sami Saari & Jazzpojat feat. Samuli Kivelä!


3.2. klo 22.00, Retro Bar

Jukka Gustavson & Street Level feat. Pentti Lahti

Jukka Gustavson – laulu ja kosketinsoittimet
Pentti Lahti – puhaltimet
Jan-Olof Strandberg – basso
Thomas Törnroos – rummut

Suomiprogen pioneerina tunnettu Jukka Gustavson käynnistää jazzristeilyn Street Level -yhtyeensä kanssa. Trion vieraana risteilyllä esiintyy legendaarinen saksofonisti Pentti Lahti, jonka meriittilista on kilometrien mittainen 1960-luvulta nykypäivään. Penan soittotyyli ja ajatusmaailma sopivat erinomaisesti Street Levelin musiikkin, jossa kuullaan vaikutteita progressiivisen rockin, jazzin, funkin ja bluesin maailmoista. Konsertin ohjelmisto koostuu omien sävellysten lisäksi mm. Joe Zawinulin, Beatlesin, Procol Harumin sekä Ray Charlesin kappaleiden uudelleen sovitetuista versioista, joissa on runsaasti tilaa luovalle improvisaatiolle.


3.2. klo 23.00, Vogue

Sami Saari & Jazzpojat feat. Samuli Kivelä

Sami Saari – laulu
Mikael Myrskog – piano
Sami Leponiemi – saksofoni
Oskari Siirtola – basso
Ville Pynssi – rummut
Samuli Kivelä – kitara

Pika-aikataululla jazzlaivan matkaan hyppäävät Sami Saari & Jazzpojat vierailevana kitaristinaan Samuli Kivelä. Yhtyeen musiikki on korvia hivelevää ja tanssittavan svengaavaa jazzia ja soulia. Suomalaisen soulmusiikin keskeisenä hahmona tunnettu Saari on aina ollut sielultaan jazzmies. Nyt hän on koonnut yhtyeen jossa vahva solismi sekä pettämätön svengi yhdistävät voimansa, ja tuloksena on häpeilemättömän viihdyttävää jazzia. Kokoonpanon ohjelmisto koostuu Sami Saaren suomentamista jazzin ikivihreistä standardeista sekä hänen uusista ja vanhemmista klassikkokappaleistaan. Lavalla on hyvää meininkiä ilman turhanpäiväistä kikkailua. Sami ei jätä yleisöään kylmäksi, oli tyylilaji mikä tahansa!


4.2. klo 00.15, Vogue

Muscular

Ilmari Aitoaho – kosketinsoittimet ja vocoder
Veera Kaasalainen – laulu
Oskari Ruohonen – laulu ja kosketinsoittimet
Ukko Heinonen – saksofoni, huilu ja kosketinsoittimet
Lauri Laine – kitara
Janne Kinnunen – basso ja synabasso
Josu Mämmi – rummut

Jazzristeilyn myöhäisillassa seilataan elektronisen funkin maailmaan. Muscularin musiikissa yhdistyvät funkin rytmit, soulin harmoniat, retrofuturistiset synasoundit sekä pohjattomat bassot sekoitettuna perinteisiin rytmimusiikkisoittimiin. Muscular on turkulaisen kosketinsoitintaiteilija Ilmari Aitoahon sooloprojekti, johon hän on kutsunut mukaansa hyvät muusikkoystävänsä luomaan lihaskudosta luiden ympärille. Aitoaho tunnetaan muun muassa yhtyeistä East Funk Attack, Punomo ja Yournalist, minkä lisäksi hän on esiintynyt lukuisten suomalaisten eturivin artistien taustalla jo vuosien ajan. Muscularin musiikkia on verrattu Daft Punkiin, Franc Moodyyn, Kavinskyyn ja Princeen, joten tanssilattian kutsua ei voi vastustaa!


4.2. klo 13.00, Retro Bar

Mirja Mäkelä & BergerKnutssonSpering

Mirja Mäkelä – laulu
Jonas Knutsson – saksofonit
Christian Spering – kontrabasso
Bengt Berger – rummut

Jazzristeilyn paluumatka käynnistyy pohjoismaisella jazzilla. Mirja Mäkelä & BergerKnutssonSpering palaavat yhteen kymmenen vuoden tauon jälkeen kattavan Suomen ja Ruotsin kiertueen merkeissä. Yhtye koostuu neljästä kokeneesta ja ilmaisuvoimaisesta jazzmuusikoista, joista jokainen on tuonut keikkaohjelmistoon oman sävellyspanoksensa. Risteilyllä kuullaan kiertueelle varta vasten sävellettyä uutta ohjelmistoa, ja mukaan otetaan myös aiemman yhteistyön parhaita paloja. Nelikon tulkinnoissa on runsaasti tilaa improvisoinnille ja spontaaneille ratkaisuille. Tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja ne ovat sekä tunnettujen runoilijoiden että Mäkelän käsialaa.


4.2. klo 15.30, Vogue

Jimi Tenor Band

Jimi Tenor – saksofoni, huilu, syntetisaattori, laulu
Lauri Kallio – kitara, basso, laulu
Heikki Tuhkanen – tuuba, pasuuna, laulu
Eeti Nieminen – rummut, laulu
Ekow Alabi Savage – rummut, perkussiot, laulu

Jimi Tenor on pitkää kansainvälistä uraa tekevä omintakeinen multi-instrumentalisti, säveltäjä ja taiteilijapersoona. Hänen musiikkinsa tunnetaan ainutlaatuisesta yhdistelmästä jazzia, elektronista musiikkia, funkia ja afrikkalaisia rytmejä. Jazzristeilyllä esiintyvä Jimi Tenor Band sai alkunsa korona-aikana, kun pääasiassa ulkomailla keikkaileva Jimi Tenor aloitti yhteistyön kotimaisten omien instrumenttiensa mestareiden, Lauri Kallion, Heikki Tuhkasen ja Eeti Niemisen kanssa. Yhtye kuulostaa kokoaan suuremmalta ja kaikki jäsenet taipuvat kimuranteista sovituksista hurjiin sooloihin. Kokoonpanossa soittaa myös Jimi Tenorin ystävä ja hänen yhtyeissään vuodesta 2004 rumpalina toiminut ghanalainen Ekow ”Ekowmania” Alabi Savage. Keikkaohjelmistossa kuullaan kappaleita Jimi Tenorin viimeisimmiltä albumeilta sekä myös vanhempia klassikoita.


4.2. klo 17.00, Vogue

Emilia Sisco & The Northern Lights

Emilia Sisco – laulu
Tuomas Metsberg – kitara
Antti Ikola – koskettimet
Joose Kyyrö – saksofoni
Heikki Tuhkanen – pasuuna
Ndioba Gueye – basso
Ville Pynssi – rummut
Unna Kortehisto – taustalaulu
Fatima Kortesoja – taustalaulu

Jazzristeily huipentuu upeaäänisen Emilia Siscon ja muhkean The Northern Lights -bändin johdolla. Emilian musiikissa soul, jazz ja blues sulautuvat vaivattomasti lumoavaksi äänimaailmaksi ja koskettaviksi tarinoiksi. Hän ammentaa inspiraatiota legendaarisilta ikoneilta kuten Aretha Franklin, Etta James ja Billie Holiday. Nykypäivän lupaavimpiin soul-skenen ääniin lukeutuva helsinkiläinen Emilia täyttää genren ajattomat perinteet omalla intohimoisella tyylillään sekä modernilla herkkyydellään, joka resonoi syvästi ihmisten kanssa kaikkialla.
Emilia Sisco keräsi nopeasti maailmanlaajuista ihailua edellisellä singlellään Don’t Believe You Like That (Timmion Records). Hänen tuorein tuplasinkkunsa Trouble / It’ll Get Better on julkaistu yhteistyössä ylistetyn tuotantotalo Cold Diamond & Minkin kanssa. Jokaisen uuden julkaisun myötä Emilia kurottaa ilmaisunsa rajoja pidemmälle syövyttäen nimensä niihin sydämiin ja korviin, jotka haluavat sen kuulla.


3.–4.2. kymmenen minuutin yllätysesityksiä ympäri laivaa

Ville Herrala Tour De Grace

Ville Herrala – kontrabasso

Jazzristeilyn yllätyksellisimmät hetket koetaan bassotaituri Ville Herralan seurassa. Herralan Tour De Grace tarjoilee 100% improvisoitua kontrabassomusiikkia, joka voi yllättää risteilijät matkan aikana vaikkapa hississä tai ostoksilla karkkihyllyjen välissä. ”Luvassa on ainakin kihnutusta, koputtelua, näpyttelyä, raapimista ja suhistelua”, Uittamon bassomaestro kertoo. Ville Herrala on yksi maamme työllistetyimmistä ja monipuolisimmista jazzbasisteista. Hän julkaisi vuonna 2020 ensimmäisen soololevynsä, jossa pääosassa ovat vahvat tunnelmat ja kiehtovat äänimaailmat. Herrala tutkii jatkuvasti uusia tapoja hyödyntää kontrabassoa sooloinstrumenttina.


Flame Jazz Cruise XXIII

Viking Grace
Lähtö Turun satamasta lauantaina 3.2.2024 klo 20.55
Paluu sunnuntaina 4.2. klo 19.50

Normaalilla risteilylipulla pääsy kaikkiin konsertteihin.
Risteilyliput: vikingline.fi

RISTEILYOHJELMA – kaikki aikataulut Suomen ajassa

Lauantai 3.2.2024

klo 21.30 Flame Jazz Talk Show (Retro)
klo 22.00 Jukka Gustavson & Street Level feat. Pentti Lahti (Retro)
klo 23.15 Flame Jazz Jam Session (Retro)
klo 23.00 Sami Saari & Jazzpojat feat. Samuli Kivelä (Vogue)
klo 00.15 Muscular (Vogue)
Retro Barin jamit jatkuvat klo 03.30 asti!

Sunnuntai 4.2.2024

klo 13.00 Mirja Mäkelä & BergerKnutssonSpering (Retro)
klo 14.15 Flame Jazz Jam Session (Retro)
klo 14.30 Flame Jazz Bingo (Vogue)
klo 15.30 Jimi Tenor Band (Vogue)
klo 17.00 Emilia Sisco & The Northern Lights (Vogue)