Turku, monikulttuurisuus ja jazz

12.8.2015 Uutiset

flamesyksyFlame Jazz täyttää vuoden 2015 syysohjelman päätyttyä viisi vuotta. Matkan varrella on ollut monenlaisia käänteitä. Idea turkulaisen kulttuurikentän pysyvästä muutoksesta jazzmusiikin saralla heräsi Turku2011– vuoden utopiasta. Juhlahumun laskettua paluu todellisuuteen oli karu. Pitkäjänteiseen työskentelyyn oli varmasti ajatuksen tasolla halua, mutta strategia sekä toiminta jäivät monella tasolla puuttumaan. Muutaman vuoden työllä konserttisarja on kuitenkin noussut jo hapuilemaan omille jaloilleen, ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Elävä jazzmusiikki halutaan vihdoin myös Suomessa nostaa yhteiskunnallisesti tunnustettuun asemaan muiden taidemuotojen rinnalle. Muu Eurooppa ja erityisesti Pohjoismaat ovat meitä näissä tavoitteissa huomattavasti edellä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Flame Jazz -konserttisarjan kantavina teemoina on ollut taiteellisesti tinkimätön laatu sekä avarakatseisuus. Jazzmusiikki on poikkeuksellisen osuva taidemuoto osoittamaan, miten erilaisten kulttuurien kohtaamiset luovat parhaimmillaan uutta ja innovatiivista sisältöä. Syntyessään 1900-luvun alun Amerikassa jazz yhdisteli afrikkalaista rytmiikkaa eurooppalaiseen harmoniaan. Syntymästään lähtien musiikkityyli on jatkanut maiden tai mannerten rajoista piittaamatonta evoluutiotaan aina tähän päivään saakka. Nopea integroituminen eri kulttuureihin on mahdollistanut ilmaisun kehittymisen kiehtovan monisäikeiseksi. Monikulttuurisuus on sisäänrakennettuna tähän taidemuotoon ilmeisellä tavalla, ja jazzmuusikot kommunikoivat arkipäivässään jatkuvasti eri kulttuurien edustajien kanssa. Tässä kansainvälisessä yhteisössä menestyäkseen on tärkeää omien juurien tiedostaminen sekä kunnioitus erilaisuutta kohtaan. Itsensä ja toisten kuuntelu sekä kyky integroitua vallitsevaan ympäristöön ovat jazzmuusikon tärkeimpiä ominaisuuksia. Jazzmusiikin kehittyminen on ollut vastaava prosessi kuin kulttuurien sulautuminen yhteiskunnassa ylipäätään. Elämme osana globalisaation tuomaa väistämätöntä yhteiskunnallista muutosta. Jazzmuusikon tehtävänä on saada kanssasoittajat kuulostamaan paremmalta. Ehkäpä tätä ajatusta voisi soveltaa muuallakin?

Flame Jazzin syysohjelman runkona ovat kotimaiset eri jazzsukupolvia edustavat huiput. Kokeneista mestareista mainittakoon saksofonisti Eero Koivistoisen konsertti marraskuussa, ja nuorta energiaa edustaa Talent Night –sarjassa debyyttilevynsä julkaiseva turkulaislähtöinen Teemu Åkerblom Quartet. Yksi syyskauden kohokohtia on vuoden 2015 Flame Jazz –artisti Verneri Pohjolan konsertti Turun filharmonisen orkesterin solistina. Pohjolalta kuullaan tuolloin kaksi uutta sävellystä orkesterille ja solisteille. Kotimainen jazz on syksyllä vahvasti keskiössä, mutta kauden ohjelmasta muodostuu kuitenkin toimintahistorian kansainvälisin. Konserttisarjassa vierailee syksyn aikana muusikoita Yhdysvalloista, Itävallasta, Kanadasta, Ruotsista, Islannista ja Beninistä. Flame Jazzin syyskausi käynnistyy kahden konsertin superviikonlopulla jazzklubi Monkissa. Alttosaksofonisti Logan Richardson on muuten mahtava soittaja!

Nähdään keikoilla!

Jussi Fredriksson
Flame Jazz ry:n puheenjohtaja

 

FLAME JAZZ SYKSY 2015

Opening Weekend:
Pe 4.9. Mopo + DJ Åkerblom (MONK)
La 5.9. Richardson / Maekynen / Loetjoenen (USA/FIN) + DJ Åkerblom (MONK)

Pe 11.9. David Helbock Trio (AT) (CAFE TILJAN)

La 19.9. Flame Jazz Cruise VII: Janna, Helsinki-Cotonou Ensemble, Elektro GT, Mikko Sarvanne Hip Company, Joonas Haavisto Quintet Plays Strayhorn, Joakim Berghäll Nordic Dialogues (VIKING GRACE)

Pe 25.9. Talent Night: Teemu Åkerblom Quartet -levynjulkaisukonsertti (MONK)

Pe 9.10. Ilma Records Night: 1+2+3+5=4 (SWE/FIN) (CAFE TILJAN)

To 15.10. Kari Ikonen Trio & Ingrid Jensen (CAN/FIN) (TURUN SEUDUN MUSIIKKIOPISTO)

Pe 23.10. Riitta Paakki Trio (CAFE TILJAN)

Pe 6.11. Unio Ensemble – Jean Sibeliuksen ja aikalaisten musiikkia (CAFE TILJAN)

Pe 20.11. Fredrik Kronkvist Quartet (SWE) (MONK)

Pe 27.11. Turun filharmoninen orkesteri & Verneri Pohjola (TURUN KONSERTTITALO)

Pe 4.12. Eero Koivistoinen Quartet (CAFE TILJAN)

Pe 11.12. Fifth Avenue (MONK)

Pe 18.12. Ellingtonin ja Kärjen sävelin: Turku Jazz Orchestra & Juki Välipakka + Panu Savolainen Toivo & Yona (LOGOMO)