Kuva: Kaapo Kamu

Urkuvirtuoosi Mikko Helevän The Bronson tuo svengiä perjantai-iltaan!

21.3.2017 Uutiset

Jazzurkuri Mikko Helevän perustama trio The Bronson on soittanut samalla kokoonpanolla jo lähes 20 vuoden ajan. Jazzklubi Monkin perjantai-illassa luvassa on tohtoritasolle hiottua musiikillista yhteistyötä ja tuoretta materiaalia Helevän syksyllä ilmestyneeltä Hands-on Hammond -albumilta.

Mikko Helevä (s. 1970) on 1990-luvun loppupuolelta alkaen ollut kotimaisen jazzin urkuspesialisti. Pianonsoittoa ja musiikin teoriaa Oulun musiikkiopistossa opiskelleen Helevän matka kulki Sibelius-Akatemian jazzosastolle, josta hän valmistui vuonna 2003 musiikin maisteriksi. Mies viimeistelee Sibelius-Akatemialla parhaillaan Hammond-urkuihin keskittyvää taiteellista tohtorintutkintoaan. Osana tutkintoa toimii syksyllä 2016 julkaistu albumi Hands-on Hammond.

Pitkäikäisin Mikko Helevän luotsaama yhtye on vuonna 1998 perustettu trio The Bronson, jonka kautta hän sai maineen nimenomaan loistavana jazzurkurina. Helevän säveltämät kappaleet ammentavat aineksia urkujazzin perinteestä, mutta päivittävät tyylin persoonallisella tavalla nykyaikaan. Urkuvelhon syvällinen suhde svengijazziin tulee parhaiten esille juuri The Bronson -yhtyeen nokkamiehenä. Kitaristi Teemu Viinikaisen ja rumpali Teppo Mäkysen herkät korvat ja virtuositeetti täydentävät yhtyeen lämpimän soundin. Kansainvälisesti arvostetut Viinikainen ja Mäkynen on kumpikin huomioitu Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla.

Mikko Helevän ensimmäisiä yhtyeitä oli pääkaupunkiseudun klubeissa aktiivisesti 1990-luvun lopulla keikkaillut Big Brother. Bändi oli tärkeä varhainen askel myös sen muille jäsenille, saksofonisti Joonatan Rautiolle, kitaristi Esa Onttoselle, basisti Janne Antikaiselle ja rumpali Mika Kalliolle. UMOn kanssa Helevä esiintyi ensimmäisen kerran lokakuussa 1998 Nuorten solistien konsertissa. Viime aikoina yksi urkuvirtuoosin aktiivisimmista yhtyestä on ollut rumpali André Sumeliuksen kokoama, basistilegenda Charles Mingusin musiikin ympärille rakennettu Tonight at Noon -kokoonpano. Flame Jazzin keväässä Helevää kuullaan toukokuussa myös Jukka Eskola Soul Trion riveissä.

Mikko Helevä – Hammond-urut
Teemu Viinikainen – kitara
Teppo Mäkynen – rummut

Mikko Helevä & The Bronson – Hands-on Hammond
Pe 24.3.2017 klo 21.00 (ovet klo 20.30)
Jazzklubi Monk
Humalistonkatu 3, Turku

Ennakkoliput: Tiketti, Ticted (+palvelumaksu 1,50€)
Normaali 15 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 12 €

Lipunmyynti myös ovella klo 20.30 alkaen.