Ensimmäinen Flame Jazz Cruise oli menestys

8.10.2012 Blogi

Flame Jazzin ja Tallink Siljan yhdessä toteuttama Flame Jazz Cruise järjestettiin ensimmäistä kertaa Silja Europalla 29.-30.9.2012. Risteilyn yli 2000 vierasta pääsivät nauttimaan monipuolisesta musiikkitarjonnasta laivan neljällä eri estradilla.

Jose Mäenpää Hot aloitti lauantai-illan ravintolassa perinteisellä tanssimusiikilla. Tanssin pyörteisiin päästiin kuitenkin tällä kertaa suomijazzin kärkisoittajien säestyksellä. Panu Savolaisen vibrafoni ja Arto Nurmen kontrabasso loivat totuttua perinteikkäämmän ja tunnelmallisen sävyn laivaympäristöön.

Onnistuneeseen jazztapahtumaan liittyy luonnollisesti jamit, jotka käynnistyivätkin jo pian laivan köysien irrottua rannasta. Trumpetisti ja muutenkin huulivirtuoosi Mikko Karjalainen veti jameja hienolla otteella, ja illan aikana kuultiin hienoja vieraita kuten Pori Jazz vuoden artisti 2012 laulaja Nina Mya, saksofonisti Ville Vannemaa sekä pianisti Tuomas J. Turunen. Pitkälle yöhön jatkuneet jamit osoittautuivat laivalla todella suosituksi tapahtumaksi. Sibelius-Akatemian jazzopiskelijoille hatunnosto aktiivisuudesta!

Jamien kanssa samoihin aikoihin aloitti musisoinnin ruokaravintolassa Sanna Vartiainen & Henri Marjamäki Duo. Tämä aktiivinen turkulaiskaksikko on keikkaillut ahkerasti Turun alueella, ja heidän standardipainoitteinen ohjelmistonsa sopi sulavasti ravintolan tunnelmaan. Food Marketin vähäiselle käytölle jäänyt lava sai nyt arvoisensa käyttäjän, ja kiitosta tästä tuli monelta suunnalta.

Kellon lähentyessä puolta yötä päästettiin irti trumpetisti ja multitaiteilija Jorma Kalevi Louhivuoren johtama kuuma soulpoppoo The Northern Governors. Tämä ryhmä on ehdottomasti maineensa veroinen! Tiivis keikkatahti on hitsannut yhtyeen todella tiukkaan iskuun, ja kuvernöörien energia välittyi vahvasti myös ankarasti bailanneelle yleisölle.

Flame Jazz Cruisen sunnuntai aloitettiin laivan Teatterissa, kun lavalle asteli yksi suomijazzin kiinnostavimmista nimistä HERD. Vieraanaan triolla oli tällä kertaa upea laulusolisti Aili Ikonen, ja ohjelmisto koostui iskelmäklassikoista uusin jazzsovituksin. Vibrafonisti Panu Savolaisen, basisti Mikko Pellisen ja rumpali Tuomas Timosen muodostama HERD osoitti tulkinnoillaan syvällistä näkemystä mm. Laila Kinnusen tuotannosta poimittuihin hitteihin. Sovitukset olivat todella hienoja, ja ne toivat monesti kuullut klassikot vahvasti tähän päivään. Aili Ikosen rennon varma esiintyminen, taitava äänenkäyttö ja intensiiviset tulkinnat kruunasivat kokonaisuuden, ja monet pitivätkin konserttia risteilyn kohokohtana!

Sunnuntai-iltapäivää jatkettiin pitkälti siitä mihin edellisenä iltana jäätiin. Jamit pyörivät Joe´s Placessa, tanssit polkaistiin käyntiin Ocean Clubissa ja ravintola Food Marketissa maisteltiin jazzstandardeja. Flame Jazz Cruise oli enää loppuhuipennusta vailla, ja tästä vastasi Teatterin lähes täydelle salille esiintynyt Emma Salokoski Ensemble. Suureen menestykseen noussut yhtye ei jättänyt Flame Jazz Cruisen yleisöä kylmäksi esiintyen vakuuttavasti ja suurella sydämellä. Tutut hitit kuten Veden Alla yhdistyivät tuoreen Valoa Pimeään -albumin uutuuksiin, ja salista poistui tyytyväistä ja musiikillisesti varsin kylläistä yleisöä.

Flame Jazz Cruisen vastaanotto oli kaikin puolin hyvä, ja risteily todisti jazzmusiikin sopivan loistavasti laivaympäristöön. Tapahtuma houkutteli Itämeren aalloille runsaasti uusia risteilyvieraita, ja jazzteemasta tietämättömätkin risteilijät jakoivat vuolaasti kiitosta ohjelmasta. Näin ollen onkin luontevaa, että seuraavaa risteilyä alettiin suunnittelemaan saman tien. Tervetuloa siis uudelleen ensi keväänä!

Kuvat: Olli Sulin