Kuva: Andrea Boccalini

Pianisti Joona Toivasen trio XX-albuminsa julkaisukiertueella

7.11.2017 Uutiset

Kahdenkymmenen vuoden ikään tullut Joona Toivanen Trio julkaisi lokakuussa juhlavuoden kunniaksi kuudennen levynsä. Perjantain konsertti Café Tiljanissa kruunaa kunnianhimoisen ja kansainvälisesti arvostetun kolmikon levynjulkaisukiertueen.

Jyväskylästä maailmanmaineeseen ponnistanut Joona Toivanen Trio on ehtinyt jo kypsään 20 vuoden ikään. Pohjoismaista lyyristä pianojazzia soittava kokoonpano nousi kansainväliseen tietoisuuteen pohjoismaisen Young Nordic Jazz Comets -kilpailun voiton myötä vuonna 2000, ja vuodet ovat vieneet yhtyettä ympäri maailmaa Australiaa ja Aasiaa myöten. Trio on kerännyt osakseen sekä kriitikoiden että yleisön kiitosta musiikistaan, joka on vahvasti persoonallinen yhdistelmä modernia pianotriojazzia, eleganttia minimalismia, uskaliasta energiaa ja saumatonta yhteissoittoa.

Triossa rumpuja soittava Olavi Louhivuori (s.1981) sekä keulamies ja pianisti Joona Toivanen (s.1981) perustivat yhtyeen Jyväskylässä vuonna 1997 omien sanojensa mukaan puolivahingossa, kun koulun musiikintunnille piti tehdä esitys. Duona esitetty Chick Corean Spain sai niin suuren suosion, että bändiin ruvettiin etsimään basistia. Jazzimpaa musiikkia soittavaa basistia oli kuitenkin vaikea löytää, ja niin trioon valikoitui ”paremman puutteessa” Joonan veli, Tapani Toivanen. – Ajateltiin, että vaihdetaan parempi sitten kun löydetään parempi. Parempaa basistia ei 20 vuoden aikana kuitenkaan ole löytynyt. – Kyllä mä luulen, että se tärkein osatekijä tässä on se, että me löydettiin toisemme, Joona Toivanen kiittelee kanssamuusikoitaan.

Bändi kasvoi ja kehittyi Jyväskylän Jazz Barin lavalla jammailemalla. Tuolloin alaikäiset ystävykset saivat vanhempien luvalla soittaa baarissa joka tiistai-ilta. Joskus lavalla oli porukkaa enemmän kuin yleisöä. Junnujameista tuli Jyväskylän seudulla pian jo käsite, ja Joona Toivanen Trio alkoi herättää laajempaakin kiinnostusta. Yhtyettä rohkaistiin tekemään levy, ja debyyttialbumi Numurkah ilmestyi vuonna 2000.

Trion yhteissoittomahdollisuudet ovat vuosien myötä käyneet harvinaiseksi herkuksi, sillä muusikot ovat asettuneet kolmeen eri maahan: Joona Toivanen vaikuttaa Göteborgissa, Tapani-veli asuu Kööpenhaminassa ja Olavi Louhivuori Helsingissä. Yhtyeen 20-vuotista taivalta juhlistamaan tehty uusi albumikin suunniteltiin pitkälti alkuun sähköpostiviesteissä. Lokakuussa ilmestynyt XX on kolmikon kuudes albumi ja yhteistyö italialaisen CAM Jazz -levy-yhtiön kanssa jatkuu nyt kahdeksatta vuotta. Trion edellinen albumi November oli ehdolla parhaaksi jazzalbumiksi Emma Gaalassa vuonna 2015, ja Joona Toivasen sooloalbumi Lone Room oli ehdolla samassa kategoriassa tänä vuonna.

 

”20 vuoden jälkeen Joona Toivanen Trio on oma itsensä. Askeettisuus on paljastunut sen toiseksi luonnoksi. Ja jos yksi jalka on jazzissa, toinen on klassisen musiikin puolella. Tai ehkä olisi parempi ilmaista tämä asia epäselvemmin: ollaan jazzin ja taidemusiikin välisellä harmaalla alueella. Mielelläni tämän sanon, harmaa kun on väreistä kaunein.” – Pentti Ronkanen, Suomijazz.com

”Yhtyeestähän on kehkeytynyt täysi timantti. Loistavaa.” – Jyri Ojala, Karjalainen

 

Joona Toivanen – piano
Tapani Toivanen – basso
Olavi Louhivuori – rummut

Joona Toivanen Trio
Pe 10.11.2017 klo 22.00 (ovet klo 21)
Café Tiljan, Åbo Svenska Teater
Eerikinkatu 13, Turku

Ennakkoliput: Ticketmaster (+palvelumaksu 2,50€)
Åbo Svenska Teaterin lippukassa, Hansakortteli
Normaali 15 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 12 €
S-Etu 13,50 € (max 2 etua/kortti, ei bonusta)

Lipunmyynti myös ovella klo 21 alkaen.