Juhani "Junnu" Aaltonen. Kuva: Maarit Kytöharju.

Legendaarinen Junnu Aaltonen tähdittää pohjoismaista jazziltaa!

30.4.2019 Uutiset

Ruotsin menestyneimpiin jazzmuusikoihin kuuluva Jonas Kullhammar kuuluu suomijazzin ystäviin. Perjantain pohjoismainen erikoisvierailu Café Tiljanissa tuo ensimmäistä kertaa Kullhammarin yhteen idolinsa Juhani “Junnu” Aaltosen kanssa!

Ensi perjantain Flame Jazz -illassa sukupolvet kohtaavat vahvan improvisaation merkeissä, kun Café Tiljanin lavalle nousee pohjoismainen nelikko Aaltonen-Kullhammar Union. Yhtyettä luotsaavan ruotsalaisfonisti Jonas Kullhammarin (s. 1978) palkintolista on hurja, ja hän on kulkenut pohjoismaisen jazzin kärjessä koko tämän vuosituhannen ajan. Kullhammarin vaikutus jazzmusiikkiin näkyy ja kuuluu mm. yli 150 levytyksellä, joista 11 on julkaistu hänen omalla nimellään. Ennakkoluulottoman ja energisen puhaltajan esikuviin kuuluvat monet legendaariset suomalaismuusikot kuten Edward Vesala ja Paroni Paakkunainen sekä Juhani Aaltonen, joka saapuu perjantaina Turkuun.

Juhani “Junnu” Aaltonen (s. 1935) on yksi suomalaisen jazzmusiikin merkittävimmistä tenorisaksofonisteista ja huilisteista. Monipuolisuus on aina ollut Aaltosen musiikillisen ilmaisun ydin, ja hänen intensiivinen soittotyylinsä on vanginnut kuulijoita vuosikymmenestä toiseen. Aaltonen hankki ensimmäisen saksofoninsa 18-vuotiaana ja opetteli soittamaan sitä itsekseen kuunnellen levyltä Stan Getziä ja Benny Goodmania.

Juhani Aaltosen muusikonura käynnistyi varsinaisesti hänen omassa kotikaupungissaan Kouvolassa 1950-luvulla Heikki Rosendahlin sekstetissä. Hieman myöhemmin hän haki ystävänsä Esa Pethmanin kehotuksesta Sibelius-Akatemiaan, pääsi sisään ja aloitti huilunsoitonopintonsa, jota seurasivat opinnot myös Berklee College of Musicissa, Yhdysvalloissa. Suomeen palattuaan Aaltonen alkoi esiintyä useiden fuusiobändien ja ulkomaisten jazzartistien kanssa, joista esimerkkeinä mainittakoon Eero Koivistoisen yhtye, Edward Vesala, Jan Garbarek sekä Charlie Mariano. Aaltonen tunnetaan myös progebändi Tasavallan presidentin sekä UMO-jazzorkesterin perustajajäsenä.

Aaltonen keikkailee edelleen aktiivisesti mm. Nordic Trinity -yhtyeessä. Hän saa soittamiseensa nykyisin innoituksen runoudesta ja erityisesti Raamatun psalmeista.

Aaltosen raja-aitoja murtavalla ilmaisulla on ollut aikoinaan suuri vaikutus nuoreen Jonas Kullhammariin, ja perjantaina vihdoin miehet nousevat yhdessä lavalle. Flame Jazzilla on suuri kunnia saada vieraaksi kotimainen jazzlegenda sekä pohjoismaiset huippumuusikot!

Konsertti on osa Pohjoismaisen kulttuurirahaston Puls-hanketta.

 

Juhani Aaltonen – saksofoni, huilu
Jonas Kullhammar – saksofoni
Christian Meaas Svendsen – basso
Ilmari Heikinheimo – rummut

 

Aaltonen-Kullhammar Union (SE/FI/NO)
Pe 3.5.2019 klo 22.00 (ovet klo 21)
Café Tiljan, Åbo Svenska Teater
Eerikinkatu 13, Turku

Ennakkoliput: Ticketmaster
Åbo Svenska Teaterin lippukassa, Hansakortteli (ilman palvelumaksuja!)
Normaali 20,5 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 17,5 €
S-etu 18,5 € (max 2 etua / kortti, ei bonusta)

Opiskelijaliput konserttipäivänä 10 €!

Hinnat sisältävät palvelumaksun.
Lipunmyynti myös Tiljanin ovella klo 21 alkaen.

Sisäänkäynti Eerikinkadun ovesta, portaat 2. kerrokseen.
Esteetön kulku pyynnöstä, ilmoita tulostasi etukäteen ÅST:n lipunmyyntiin 02 277 7377.