Professori Anders Jormin nauttii työskentelystä suomalaisten muusikoiden kanssa

11.4.2016 Blogi

Perjantaina 15.4. Flame Jazzin vieraaksi saapuu ruotsalainen huippubasisti Anders Jormin. Haastattelimme taiteilijaa ennen Turun vierailua.

1. Olet esiintynyt tunnettujen taiteilijoiden kuten Elvin Jonesin, Joe Henderssonin ja Lee Konitzin kanssa. Onko näillä legendaarisilla muusikoilla jotain yhteistä erityispiirrettä?

Kaikki vahvat artistit jakavat yhden yhteisen asian – he ovat kaikki erilaisia! Persoonallisia hahmoja, jotka ovat tulleet mestareiksi omistautumalla työlleen.

 

2. Bassosoundisi on erittäin rikas ja värikäs. Ketkä ovat vaikuttaneet eniten sen muotoutumiseen?

John Coltranen saksofonisoundi on vaikuttanut minuun kaikkein eniten. Yritän saada instrumenttini laulamaan.

 

3. Mitkä ovat tärkeimmät taidot improvisoivalle muusikolle?

Taidot eivät välttämättä ole tärkeimpiä eikä yksittäinen taito toista tärkeämpi. Improvisaatio on kaikkein monimutkaisin ja kiehtovin mutta samalla yksinkertainen musiikillinen ilmiö.

 

4. Toimit improvisoinnin professorina Göteborgin yliopistossa. Miten “koulumaailma” kohtaa tosielämän ruotsalaisten jazzmuusikoiden arkipäivässä?

Koulumaailma on lähempänä jazz- ja kulttuurielämää kuin koskaan. Jazzin tulevaisuus saattaa itse asiassa olla osin riippuvainen siitä miten koulut toimivat ja millaisia valintoja ne tekevät taiteellisina instituutioina. Todellinen haaste.

 

5. Miten kuvailisit Markkua Ounaskaria ja Severi Pyysaloa muusikoina?

He ovat enemmän kuin upeita! Suomessa on paljon vahvoja muusikoita. Arvostan todella aikaani Sibelius-Akatemian vierailevana professorina ja hienoja musiikillisia kokemuksia suomalaismuusikoiden kanssa.

 

6. Onko sinulla erityisiä muistoja Turusta tai Suomesta?

Muistan upean duokonsertin Severi Pyysalon kanssa monta vuotta sitten, mutta missä ja milloin se olikaan?

 

Tervetuloa konserttiin!

Anders Jormin (SE) / Severi Pyysalo / Markku Ounaskari 
Pe 15.4. klo 22.00
Café Tiljan, Åbo Svenska Teater
Liput Ticketmasterista 15/10/13,5€ S-etu (+palvelumaksu)