Aili Ikonen kruunaa Flame Jazzin ja Turku Jazz Orchestran kevään

16.5.2016 Uutiset

Flame Jazzin ja Turku Jazz Orchestran kevään kausi huipentuu konserttiin Aili Ikosen kanssa lauantaina 21.5. Domino-teatterissa.

Ikosen oma yhtye aloittaa illan laulajan uuden suomenkielisen Laulan-albumin kappaleilla. Toisella puoliajalla Ailin seuraksi lavalle nousee Turku Jazz Orchestra upealla Ella Fitzgerald -ohjelmistolla.

Maamme laulajien ykköskaartiin kuuluva Aili Ikonen julkaisi huhtikuussa 2016 uuden suomenkielisen jazzlevyn Laulan. Albumilla kuullaan Ikosen ja basisti-säveltäjä Mikko Pellisen uusia sävellyksiä, joiden sanoituksista vastaavat Ikosen ohella Timo Kiiskisen ja Kanerva Pasasen kaltaiset nimekkäät laulunkirjoittajat. Tuoreella levyllä ja konserttilavalla Ikosen rinnalla nähdään kotimaisen jazzin nuorista huipuista koostuva kvintetti, joka yhdisti voimansa laulajan kanssa alunperin suositussa Tribute to Ella -projektissa.

Ikosen uuden Laulan-levyn inspiraation lähteinä levyllä ovat olleet amerikkalaiset klassikkosävelmät, jazz-standardit sekä suomalainen jazz-iskelmäperinne. Uusien kappaleiden ohella mukaan mahtuu myös kaksi lainasävelmää. Lahjakas laulaja ja svengaava yhtye luovat hyvän lähtökohdan julkaisulle, joka on omaa luokkaansa uuden kotimaisen laulujazzin saralla. Turussa Ikosen rinnalla esiintyvät Janne Toivonen, trumpetti ja flyygelintorvi, Joakim Berghäll, saksofonit ja huilu, Artturi Rönkä, piano, Mikko Pellinen, basso ja Tuomas Timonen, rummut.

Jazzhistorian merkittävin naisääni Ella Fitzgerald levytti paljon myös big bandin kanssa. Konsertin toisella puoliajalla Ikonen ja Turku Jazz Orchestra luovat jo klassikoiksi muodostuneista Fitzgeraldin kappaleista kapellimestari Vellu Halkosalmen johdolla tunnelmallisen konserttikokonaisuuden. Turku Jazz Orchestra ja Ikonen kantaesittivät kyseisen konsertin Logomossa vuonna 2014, jolloin tulkinnoista nautti kaksi täyteen myytyä iltaa.

Aili Ikonen (s. 1982) kuuluu tämän hetken arvostetuimpiin suomalaisiin laulajiin. Viime vuosina monipuolista, upeaäänistä ja karismaattista Ikosta on kuultu useissa suosituissa tuotannoissa ja musiikillisesti nyt julkaistava levy on luontevaa jatkumoa Aili Ikosen kahdelle edelliselle, erinomaisen vastaanoton saaneelle albumille. Yhdessä Herd-yhtyeen kanssa tehty Jazzbasilli pureutui suomalaisen jazz-iskelmän kultakauteen ja Tribute to Ella puolestaan teki kunniaa kaikkien aikojen suurimpiin jazzlaulajiin kuuluneelle Ella Fitzgeraldille. Ikonen toimi Kaartin Combon solistina Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla joulukuussa 2015.

Ilta Ailin kanssa
Aili Ikonen yhtyeineen
Turku Jazz Orchestra & Aili: Ella!
La 21.5. klo 19.00 Domino-teatteri (Humalistonkatu 7)
Liput 30 €
Ennakkoliput: Lippupiste ja Turun kaupunginteatterin lippumyymälä