Kuva: Maarit Kytöharju

Tuorein Yrjö-palkittu esiintyy perjantaina Café Tiljanissa

10.1.2017 Uutiset

Suomen Jazzliiton arvostettu Yrjö-palkinto myönnettiin vuonna 2016 saksofonisti Esa Pietilälle. Kotimaisen jazzin huipuista koostuva Esa Pietilä Liberty Ship johdattaa kuulijat seilaamaan vapaan jazzin kiehtoville vesille.

Kansainvälisesti arvostettu Esa Pietilä (s. 1964) tunnetaan rohkeana, luovana ja monipuolisena muusikkona ja säveltäjänä. Pietilän ilmaisuun kuuluu sujuva liikkuminen jazzin ja nykymusiikin synteesissä, ja hän esittääkin musiikkia yli genrerajojen. Hänen vahvaa tulkintaansa on kuultu erilaisissa duo-kokoonpanoissa sekä eri pienyhtyeiden ja kamariorkesterien solistina. Pietilä on lisäksi laajalti arvostettu soolosaksofonin osaaja, jonka soolokonsertit kuuluvat saksofoni-ilmaisun eliittiin. Hän on julkaissut myös yhden soololevyn, täysin improvisoidun albumin Karhea (2009).

Pietilän tämän hetken tärkeimpiä yhtyeitä on Liberty Ship, joka edustaa suomalaista nykyjazzia luovimmillaan. Vapaata improvisointia ja sävellettyä musiikkia villisti yhdistelevän yhtyeen miehistö koostuu neljästä kansainvälisesti tunnustetusta taiteilijasta: Pietilästä, pianisti Aki Rissasesta, basisti Antti Lötjösestä ja rumpali Olavi Louhivuoresta. Yhtyeen debyyttialbumi Approaching julkaistiin syksyllä 2013, ja saman vuoden joulukuussa arvostettu jazzlehti The New York City Jazz Record valitsi levyn yhdeksi vuoden parhaista. Toisen albuminsa The Wide Open Suite & Noises at Sea kvartetti julkaisi 2015. Tämä julkaisu jakautuu akustiseen ja elektroniseen levyyn, joita sitoo yhteen merenkulun tematiikka.

Säveltäjänä Esa Pietilä on kirjoittanut musiikkia moninaisille omille projekteilleen sekä teoksia erilaisille kokoonpanoille sooloteoksista aina laajamuotoisiin sävellyksiin saakka. Laajempia teoksia häneltä ovat tilanneet kantaesitettäväksi mm. kamariorkesteri Avanti!UMO Jazz Orchestra ja YLE:n eri musiikkituotannot. Sävellystyön lisäksi Pietilä kiertää antamassa improvisoinnin ja saksofonin mestarikursseja ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Esa Pietilä – saksofoni
Aki Rissanen – piano
Antti Lötjönen – basso
Olavi Louhivuori – rummut

Esa Pietilä Liberty Ship
Pe 13.1.2017 klo 22.00 (ovet klo 21.00)
Café Tiljan, Åbo Svenska Teater
Eerikinkatu 13, Turku

Ennakkoliput: Ticketmaster (+palvelumaksu 2,50€)
Åbo Svenska Teaterin lippukassa, Hansakortteli
Normaali 15 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 12 €
S-Etu 13,50 € (max 2 etua/kortti, ei bonusta)

Lipunmyynti myös ovella klo 21 alkaen.