Teppo Mäkynen. Kuva: Klaus Elfving

Vuoden Jazz-Emmalla palkittu 3TM perjantaina Bar Ö:ssä

20.2.2018 Uutiset

Suomijazzin visionääri Teppo Mäkynen tuo Turkuun uuden yhtyeensä, jonka ilmaisussa akustiset ja elektroniset elementit sulautuvat saumattomasti toisiinsa. Jazzillista vuorovaikutusta ja minimalismia yhdistävä trio luo intiimiin ympäristöön ainutlaatuisen äänimaiseman.

Kotimaisen jazzin eturivin tuottaja-rumpali Teppo Mäkynen esitteli syksyllä 2017 uuden yhtyeensä 3TM, jossa monessa mukana oleva Mäkynen esittelee uudenlaisen musiikillisen maailman. 3TM on jazztrio, jossa mukana salolaislähtöisen Mäkysen ohella ovat valovoimainen tenorisaksofonisti Jussi Kannaste ja maamme ylivoimaisesti työllistetyin jazzbasisti Antti Lötjönen. Yhtyeen esikoisalbumi Form palkittiin muutama viikko sitten järjestetyssä Emma Gaalassa vuoden Jazz-Emmalla.

Trio ilman harmoniasoitinta antaa soittajille vapautta, mutta samalla vaatii vastuuta. 3TM on yhtye, jonka ilmaisu perustuu keskinäiseen vapauteen ja yksilölliseen vastuunottoon. Musiikki saa löytää uusia suuntia ja hengittää vapaasti, mutta pysähtyy välillä teknon kaltaiseen toistoon. Jokainen soitin on yhtä tärkeä ja tavoitteena on luoda yhteinen syvä soundi. Kehyksen muodostavat Teppo Mäkysen originaalisävellykset, joiden akustista äänimaisemaa rikastuttavat samplerin elektroniset värit.

– Musiikki, oleminen ja soittaminen ovat etsimistä, johon sisältyy toivo uuden löytämisestä. Siitä tämänkin levyn kohdalla on kyse. Minua on jo 90-luvun puolivälistä haastanut ja kiinnostanut akustisen ja elektronisen musiikin yhteensulauttaminen. 3TM on yhdenlainen tutkielma tästä: perinteinen jazztrio, jonka soundia rikastetaan sopivilla sampleilla tai itse muodostetuilla äänillä. Silti vapaus ja improvisaatio ovat musiikissa olennaisessa osassa, Mäkynen kertoo.

We Jazz Recordsin julkaisema Form-albumi on upea 15 kappaleen kokonaisuus, joka soljuu ensisingle Five New Dukesin luuppaavasta rytmistä avariin maisemiin, usein abstraktin elektronisen musiikin muotokieltä jazzmusiikkiin tuoden. Kokonaisuus on pohdiskelevaa, syviä sävyjä heijastelevaa nykymusiikkia vailla rajoja. Mäkynen on albumilla panostanut erityisesti jälkituotantoon, ja tuloksena onkin sopivasti ajasta ja tilasta irrallaan olevaa musiikkia, joka hämärtää akustisen jazzin ja kokeellisen elektronisen musiikin välisiä rajoja.

– Form on kaikista omista levyistäni henkilökohtaisin, ja näin ollen myös kertoo parhaiten ihmisyydestäni ja muusikkoudestani, paljastaa Mäkynen.

Bar Ö:n intiimissä tunnelmassa yleisö pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä musiikillisen etsimisen ja löytämisen kiehtovaa prosessia jälleen kerran mitä ajankohtaisimman kotimaisen huippujazzin parissa.

 

”Teppo Mäkysen 3TM tekee viiden tähden jazzia.” – Soundi

 

3TM
Pe 23.2.2018 klo 19
Bar Ö
Linnankatu 7, Turku

Teppo Mäkynen – rummut ja sampleri
Antti Lötjönen – basso
Jussi Kannaste – saksofoni

Ennakkoliput: Tiketti
Normaali 16,5 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 13,5 €

Hinnat sisältävät palvelumaksun.

Lipunmyynti myös ovella klo 18 alkaen.