Kuva: Nadja Hallström

Iris Bergcrantz Quintet hurmaa perjantaina Café Tiljanissa

2.5.2018 Uutiset

 

Ruotsalaisen musiikkiperheen uusin tähti Iris Bergcrantz saapuu kvintettinsä kanssa Flame Jazzin vieraaksi perjantaina. Kriitikoiden ylistämä lahjakkuus on noussut persoonallisen debyyttialbuminsa julkaisun myötä muutamassa vuodessa maansa jazzlaulajien kärkikastiin.

Malmön maaseudulta kotoisin oleva Iris Bergcrantz (s.1992) tiesi jo 4-vuotiaana kuorolaulajana haluavansa aikuisena ammattilaulajaksi. Hän on trumpetisti Anders Bergcrantzin ja pianisti Anna-Lena Laurinin tytär, ja molemmat vanhemmat soittavat nykyisin tyttärensä kvintetissä.

Musiikki, erityisesti jazz, on ollut läsnä Bergcrantzin luovan perheen jokapäiväistä elämää, ja Iris onkin aloittanut ammattilaisuransa jo 9-vuotiaana ja sijoittunut kolmanneksi kansainvälisessä tv-laulukilpailussa 14-vuotiaana. Vuonna 2009 hän voitti Ruotsissa nouseville artisteille suunnatun Årets Stjärnskott -palkinnon. Dublinissa opiskellut, kansanmusiikista ja klassisesta laulustakin kiinnostunut nainen on ehtinyt kiertää maailmaa monissa musiikkikokoonpanoissa ja esiintyä mm. Malmö Opera Orchestran kanssa omien sävellysteostensa solistina.

Iris Bergcrantz julkaisi vuonna 2015 kiehtovan debyyttialbuminsa Different Universe. Levyn tuottajina toimivat Iriksen vanhemmat. Nuoren Iriksen kyvyt huomattiin myös USA:ssa, kun Grammy-tuomaristossa vaikuttanut Arnaldo De Souterio nosti albumin blogissaan kuukauden levyksi.

Kriitikot ovat ylistäneet laulaja-säveltäjän aseistariisuvaa soundia ja lämmintä olemusta. Iris Bergcrantzin sävellyksiä on vaikea lokeroida yhteen tyylilajiin. Musiikissa voi kuulla niin folk- kuin elektronisen musiikin sävyjä, ja Iris korostaa, ettei välitä siitä, miltä jazzin tai pop-musiikin pitäisi kuulostaa, vaan haluaa kuulostaa vain itseltään. Hänen eteeristä äänenväriään on verrattu mm. Flora Purimiin ja ennakkoluulotonta asennettaan Björkiin.

 

”I think there is an honesty in improvised music, and to me it’s very beautiful that a piece can develop in completely different musical spectrums depending on the mood, the energy and simply the moment it is played.” – Iris Bergcrantz

”This girl is a force of nature.” – Arnaldo De Souterio, Jazz Station Los Angeles

 

Konsertti on osa Nordisk Kulturfondin tukemaa Puls-hanketta.

nkf_puls-logo_black

 

 

 

Iris Bergcrantz – laulu
Anders Bergcrantz – trumpetti
Anna-Lena Laurin – piano ja koskettimet
Anders Fjeldsted – basso
Johan Kolsut – rummut

Iris Bergcrantz Quintet (SE)
Pe 4.5.2018 klo 22.00 (ovet klo 21)
Café Tiljan, Åbo Svenska Teater
Eerikinkatu 13, Turku

Ennakkoliput: Ticketmaster (+palvelumaksu 2,50€)
Åbo Svenska Teaterin lippukassa, Hansakortteli
Normaali 15 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 12 €
S-etu 13,50 € (max 2 etua/asiakas)

S-Etukortti TOK

 

 

Lipunmyynti myös ovella klo 21 alkaen.