Kansainvälisiä tähtiä Aurajoen rannoilla

Jussi Fredriksson

14.9.2016 Blogi

Flame Jazzin keskeisenä tehtävänä on tuoda maailman parasta jazzia Turkuun. Konserttisarjan verkostojen ja resurssien parantuessa olemme päässeet jo hyvään alkuun – pianisti Brad Mehldaun keväinen konsertti jäi varmasti monien mieleen unohtumattomana elämyksenä. Flame Jazz jatkaa syksyllä kansainvälisten huippuartistien vierailuja Turussa. Tämä kirjoitus esittelee neljä mielenkiintoista pian Aurajoen rannoilla esiintyvää muusikkoa.

Kauden kirkkaimpana tähtenä loistaa amerikkalainen jazzlegenda Lee Konitz, joka konsertoi marraskuussa Sigyn-salissa Jeff Denson Trion solistina. 88-vuotias saksofonisti on elänyt jazzin historian keskiössä bebop-aikakaudelta tähän päivään. Charlie Parkerin johdattaessa 1940-luvulla mustan musiikin vallankumousta, Konitz vei ilmaisuaan vahvasti omaan suuntaansa. Pianisti Lennie Tristanon kanssa tiiviisti työskennellyt saksofonisti toi jazzmusiikkiin täysin omanlaisia melodisia ja rytmisiä innovaatioita. Konitz oli 1950-luvulla mukana vaikuttamassa myös cool jazziksi kutsuttavan tyylilajin syntyyn. Näistä vuosista merkittävin jälki historiankirjoihin on Miles Davisin klassikkoalbumi Birth of the Cool.

Edesmennyt saksofonistinero Michael Brecker kuvaili kollegaansa Jerry Bergonzia ”vaatimattomasti” maailman parhaaksi saksofonistiksi. Bergonzi onkin modernin jazzin tärkeimpiä muusikoita – Miles Davisin, Dave Brubeckin ja John Scofieldin kanssa soittanut saksofonisti on toiminut kansainvälisen jazzin huipulla jo 1970-luvun New Yorkista lähtien. Syyskuussa häntä kuullaan upeasti soivassa Café Tiljanissa pohjoismaisen trion kanssa. Yleisöllä on ainutlaatuinen tilaisuus kuulla lähietäisyydeltä yhtä tenorisaksofonin suurista mestareista.

Kitaravirtuoosi Ulf Wakenius on yksi Ruotsin menestyneimmistä jazzmuusikoista. Hän soitti peräti kymmenen vuotta legendaarisen pianisti Oscar Petersonin yhtyeessä. Kitaristin soittokumppaneihin kuuluu lisäksi jazzin kärkinimiä kuten Pat Metheny ja Randy Brecker. Ruotsalaismestari jakaa joulukuun Flame Jazz -konsertissa lavan paikallisen kitaristi Niklas Winterin kanssa. Duosoittoon viime aikoina syventynyt Winter ja huikea Ulf Wakenius tarjoilevat kitaratunnelmointia maailman huipulta!

Lokakuussa Turussa esiintyvä tenorisaksofonisti Hanna Paulsberg edustaa modernin jazzin nuorempaa ikäpolvea. Norjalainen on noussut nopeasti eurooppalaisen jazzin vahvaksi nimeksi. Paulsberg luo täyteläistä ja persoonallista musiikkia jazzin traditiota mukaillen ja innovaatioita etsien. Loistavia kritiikkejä kerännyt kolmas albumi Eastern Smiles julkaistiin keväällä 2016. Hanna yhtyeineen esittää Café Tiljanissa levyn uutta raikasta materiaalia.

Turussa on nyt mahdollisuus elää arkea kansainvälisen huippujazzin ympäröimänä. Ilahduttavan moni onkin jo käyttänyt tilanteen hyödykseen – keväällä suuri osa konserteista myytiin loppuun. Aktiivisen kansainvälistymisen myötä Flame Jazzin vauhti kiihtyy, tervetuloa kyytiin!

Pe 16.9. klo 22.00
Jerry Bergonzi Quartet (USA/DK/FI)
Café Tiljan, Åbo Svenska Teater

Pe 21.10. klo 22.00
Hanna Paulsberg Concept (NO)
Café Tiljan, Åbo Svenska Teater

Ke 30.11. klo 19.00
Jeff Denson Trio & Lee Konitz (USA)
Sigyn-sali

Pe 9.12. klo 22.00
Ulf Wakenius & Niklas Winter Duo (SE/FI)
Café Tiljan, Åbo Svenska Teater